Харківські метеорологи переглянули норми температури та вологості

Фото: Харків Times

За даними харківських метеорологів, кінець 2020 року подає добрий привід перерахувати регіональні кліматичні норми. Спостереження показують, що клімат став дещо теплішим і сухішим. Особливо влітку та взимку.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського регіонального центру з гідрометеорології.

Після закінчення 2020 стає можливим перерахувати нові 30-річні кліматичні норми середньомісячної температури повітря та кількості опадів за період 1991—2020 та порівняти їх з аналогічним періодом 1961—1990 (30 років — це базовий кліматичний період, затверджений Всесвітньою метеорологічною організацією).

Відразу помітно, що істотно потеплішали зима та літо, а лідером потепління виявився січень із відхиленням +2,4 градуса. У той же час, листопад і травень залишилися практично без змін, хоча і демонструють слабку тенденцію підвищення температури.

Виросла й середньорічна температура з + 7,5 вона піднялася до + 8,7°С.

Щодо опадів, то в цілому помітна тенденція до слабкого зменшення їх середньорічної кількості: 523 мм проти старої норми в 539 мм.

Найбільш істотно опади скоротилися в серпні — в середньому на 11 мм, особливо за рахунок останніх 5 років, коли переважав антициклональний характер погоди.

Також помітно зменшення опадів взимку (січень і грудень). Проте більш вологими стали березень (+10 мм) і жовтень (+9 мм). Синоптики схильні пов’язувати це з посиленням циклонічної активності в регіоні в ці місяці.

Наведені норми поки не затвердив український Гідрометцентр, тож вони надані виключно в ознайомлювальних цілях.